dot Strona Główna   dot Zapytanie   dot Forum   dot Kontakt   dot Dodaj do ulubionych
ddd deratyzacja dezynsekcja dezynfekcja

Największa korzyść ze stosowania systemu HACCP to wyprodukowanie bezpiecznej żywności.



System ten został opracowany w latach 60 przez FDA (USA). Reguluje on w zasadzie wszystkie zagadnienia związane z produkcją, tj.: personel, wyposażenie zakładu, surowce, mycie, dezynfekcję,szkolenia. Jest to bardzo ogólna metoda kontroli potencjalnych zanieczyszczeń żywności, traktuje się ją jako tzw. "program warunków wstępnych" dla wdrażania HACCP.

Podstawowe korzyści zewnętrzne to:
  • wzrost zainteresowania odbiorców;
  • zwiększenie zaufania u klientów;
  • możliwość funkcjonowania na rynku Unii Europejskiej;
  • poprawa jakości produktu;
  • poprawa wizerunku firmy.
System HACCP, czyli Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, jest to system, który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności, poprzez określenie i monitorowanie zagrożeń, które mogą pojawić się w jakimkolwiek momencie procesu produkowania, składowania czy dystrybucji żywności. Główny cel, a więc wyprodukowanie bezpiecznej żywności zostanie osiągnięty poprzez skuteczne, codzienne funkcjonowanie systemu, który opiera się na 7 podstawowych zasadach:
  • Rozpoznanie możliwych zagrożenia i ustalenia środków do ich kontroli.
  • Ustalenie Krytycznych Punktów Kontroli – CCP, gdzie zastosowane zostaną szczególne środki ostrożności.
  • Ustalić krytycznych granic, które będą przestrzegane.
  • Ustalić systemu nadzorowania w każdym CCP.
  • Ustalenie działań naprawczych, które powinny być podjęte w sytuacji, gdy wyniki monitorowania wykażą, że dany CCP nie znajduje się pod kontrolą.
  • Ustalenie postępowania sprawdzającego, w celu określenia, czy system HACCP działa.
  • Opracowanie dokumentacji obejmującej wszystkie procedury i zapisy zgodne z powyższymi zasadami i ich zastosowaniem


Podstawowe korzyści wewnętrzne, które wiążą się ze stosowaniem systemu to:
  • wytwarzanie produktu bezpiecznego, zgodnie z założonymi parametrami jakościowymi i higienicznymi;
  • stworzenie warunków dla efektywnej i szybkiej kontroli;
  • uniknięcie strat powodowanych kosztami związanymi ze skupieniem kontroli wyłącznie na końcu procesu;
  • zredukowanie kosztów związanych z utrata czasu, energii i innych zasobów wykorzystywanych do poprawiania błędów;
  • możliwość szybkiego zidentyfikowania błędów i niezgodności z wymaganiami produkcyjnymi;
  • możliwość zabezpieczania się na wypadek wystąpienia zagrożeń;
  • pojawienie się samokontroli i większej odpowiedzialności wśród pracowników.


DDD partnerzy
DDD ankieta
Naszą witrynę
odwiedzono już:
2300769 razy.

Czy jesteś zadowolony(a) z usług DDD?
TAK
NIE

Ostatnia aktualizacja:
09/04/2006
Copyright by DDD Grzonkowski 2005        projekt i wykonanie lifeweb.pl